Gemenskap

Sportsmannaskap

Mångsidighet

Styrka

Rörlighet

Kunskap

Kreativitet

Kvicktänkthet

Kontroll

Trygghet

Utveckling

Anpassningsförmåga

Passion

Engagemang

Öppenhet

previous arrow
next arrow
PlayPause
Shadow
Slider

Välkommen till Göteborgs Frifäktargille!

Viktigt meddelande!

29/3 Styrelsen har idag beslutat att ställa in alla träningspass inomhus även för de nästkommande två veckorna, för att hjälpa till att hindra spridningen av Covid-19.

TRÄNING SKER ISTÄLLET UTOMHUS ENLIGT FÖLJANDE:

Tisdag 31/3 kl.18.00-19.30
Fredag 3/4 kl.17.00-18.30
Tisdag 7/4 kl.18.00-19.30
Fredag 10/4 kl.17.00-18.30
Söndag 12/4 kl.10.00-11.30

PLATS
Slottskogen, hållplats Botaniska, på bron på andra sidan ankdammen framför Villa Belparc.

UTRUSTNING
Kläder efter väder, mask och handskar.

INNEHÅLL
Formationsträning och halvpik.

FÖRHÅLLNINGSREGLER
Var frisk, helt frisk.
Åk bil eller gå/cykla, undvik kollektivtrafik.
Håll avstånd till varandra under träning.
Lyssna på order så slipper vi skador.

KOM IHÅG ATT
Tvätta händerna ordentligt. Undvik att röra vid ansiktet och hosta i armvecket. Undvik kollektivtrafik om du kan. Stanna hemma från jobbet om du känner minsta antydan till att vara sjuk, eller känner någon som är sjuk. Stanna hemma i två veckor om du kommer hem ifrån en resa.

Sköt om er!
Styrelsen

I vår förening tränar vi vad som kallas Historisk Europeisk Kampkonst, eller på engelska Historical European Martial Arts (HEMA). Vårt fokus ligger främst på tidsperioden 14-1600-tal och vi tränar alla med många olika vapen. Vår ambition är att driva en förening som är öppen för alla, ung som gammal, män och kvinnor. Oavsett vem du är vill vi ge dig en intensiv träning som är rolig och intressant, som är både fysiskt och intellektuellt utmanande, och som hjälper alla att utvecklas, oavsett vilken nivå de är på.

Fäktningen kan ibland se våldsam och otäck ut, men vi är alla rädda om varandra och skadefrekvensen är mycket låg. Lägre än för både fotboll och hockey. Därför kan alla känna sig trygga hos oss och alla är mer än välkomna att komma och prova på även om man helt saknar tidigare erfarenhet av kampkonst.

Vår verksamhet består just nu av en kombinerad ungdoms- och vuxengrupp som tränar centralt i stan i Schillerska Gymnasiets gymnastikhall. Träningen där sker på tisdagar kl 19-20:30, samt på fredagar 19-21:00 (Se schema nedan). 

Tisdagar är tänkta att dedikeras till renässansfäktning baserat på fäktmästare Joachim Meyer, dvs långsvärd, dusack, dolk, stav och hillebard, men kanske också rappier och pik, så småningom. Fredagar dedikeras till Montante och Jogo do Pau, samt en del annat kul.

Barn och ungdomar från 12 år och uppåt är välkomna till vår träning. Yngre kan också få vara med och träna tillsammans med förälder, men då helt under förälderns ansvar

På gång!

Medlem av MFFG

Mer om HEMA

Wikipedia om Historical European Martial Arts - Denna artikel beskriver litet förenklat vad HEMA handlar om.

HROARR - Den största samlingen av artiklar om HEMA som finns, där ett femtiotal instruktörer, forskare och utövare har bidragit med 100-tals artiklar. Siten har också länkar till andra klubbar och organisationer samt utrustning, ett bibliotek med manualer för nerladdning, med mera.

Wiktenauer - Detta är en unik portal med transkriberingar och översättningar av majoriteten av alla kända kampkonstmanualer från Europa under de tidsperioder som HEMA inkluderar och det finns oändliga mängder av material att ta del av.