Utrustning
Här visar vi några exempel på den utrustning vi använder i vår klubb. Allt behövs inte på en gång och vi har försökt lösa det så att det finns billigare alternativ särskilt till en början. Vi har därför ett paket med käpp och stav för ca 350kr, samt litet lånesvärd som finns att tillgå första gångerna, naturligtvis litet beroende på hur många som behöver låna.
Vi rekommenderar starkt att man skaffar en mask, handskar och någon form av långsvärd så snart som möjligt, eftersom det gör träningen både roligare och bättre.
Våra instruktörer hjälper såklart gärna till med tips och rekommendationer.
Fäktmask
Fäktmask är viktig att skaffa tidigt, dels eftersom det skyddar dig så att du kan känna dig trygg när du tränar, och dels eftersom det också gör att din träningspartner inte behöver vara orolig för att skada dig. Fäktmasker finns från många olika tillverkare och de enklaste kostar ca 500kr, men de bättre som vi föredrar kostar runt 1200kr. Några tillverkare gör fäktmasker specifikt för HEMA. Viktigt är att masken sitter bra och har nackskydd. Ett vadderat skydd på utsidan av masken gör den också säkrare. Masken på bilden har ett sådant inbyggt redan.
Fäkthandskar
Handskar är ytterst viktiga och bör införskaffas relativt snart från det att man börjat träna, eftersom fingrar lätt kommer i kläm om man inte är försiktig. Fram till för några år sedan användes mest LaCrosse-handskar, men idag finns specialdesignade handskar av t.ex. Saint Mark, Sparringglove.com och TheHEMAShop. Priserna varierar från ca 500kr till runt 2000kr.
Övriga skydd
Utöver det mest grundläggande, dvs mask, jacka och handskar, så kräver tävlingar och intensiv sparring även halsskydd, arm- och armbågsskydd, benskydd och susp. Här finns återigen många tillverkare att välja på, och du hittar en lista på http://hroarr.com/equipment/hema-equipment/
Dusack
En dusack är en slags tidig sabel som dyker upp i fäktskolorna och på slagfälten under första decennierna av 1500-tal. I krig använde man naturligtvis skarpa dusacker av stål, men under träning och turnering användes dusacker gjorda av trä, eller trä och läder. Idag använder vi oftast dusacker gjorda av nylon, eller nylon och läder. Polska SPES och Purpleheart Armoury är två bra tillverkare. Spes dusacker i nylon kostar ca 500kr. Läderdusackerna från PurpleHeart Armoury kostar ca 1000kr.
Till en början går det dock bra att använda käpp och klubben har sådana till försäljning i paket tillsammans med stav för ca 350kr.
Stav
Stav är ett av de allra enklaste vapnen, men eftersom det är så kraftfullt och utsätts för så stora krafter så måste den också vara av god kvalitet. Vanliga bo egentligen avsedda för asiatisk kampkonst fungerar bra, och kostar från ca 350kr upp till en tusenlapp. Tyvärr finns ingen garanti för att en dyrare stav håller bättre. Saker du bör titta efter är träts struktur och ådring, samt att det är så få kvisthål som möjligt.
Staven bör vara av ek, eller som de stavar vi tillverkar själva; ask. Våra egna stavar säljer vi i paket med de kortare käpparna för dusackträning för ca 350kr totalt.
Fäktjacka
En fäktjacka är inte nödvändig till en början, men för mer intensiv sparring med långsvärd eller för tävlingar är de nödvändiga. Den mest populära jackan tillverkas av polska SPES, men Gajardoni och flera andra gör också fina jackor. En bra jacka kostar runt ca 2000kr. Men det går bra att träna utan jacka för den som vill.
Skor
För fäktningen är stabila skor med låg sula och helst rundad häl viktiga. Sportfäktningsskor, brottnings/boxningsskor, tennis- och handbollsskor kan alla fungera, litet beroende på modell. Detsamma gäller ”barfota”-skor, men vissa sådana är för ostadiga och fungerar inte alltid bra med tvära stopp i steg, vilket ofta händer i fäktning.
Dolk
De dolkar vi använder är av historisk modell och kallas vanligtvis för rondelldolkar. Vi använder enbart trädolkar och en kort käpp i underarmslängd duger också bra. Vi har sådana till försäljning, men finare trädolkar går att beställa från t.ex. Purpleheart Armoury eller SPES.
Långsvärd
Historiskt sett använde man under träning och turnering en särskild sorts träningssvärd som kallades ”fäktsvärd”, eller fechtschwert på tyska. De svärd vi oftast använder i vår träning är av samma typ och har ett alldeles särskilt utseende. Vi har också tillsammans med en svärdssmed tagit fram ett särskilt klubbsvärd för vuxna medlemmar som är baserat på data från ett riktigt träningssvärd från slutet av 1500-talet. Ett sådant kostar ca 280€, dvs runt 3000kr. Något billigare svärd går att hitta, men sällan under ca 2300kr.
Det finns också nylonsvärd som är billigare och lättare, vilket gör dem mer lämpade för yngre medlemmar. Dessa kostar ca 600kr från theHEMAShop. Det finns också bättre, men dyrare varianter från t.ex. PurpleHeart Armoury.
Klubbring
Vår klubb har en alldeles egen ring med det mytologiska djuret grip på. Klubbens namn har vi tagit ifrån fäktgillet Freifechter von der Feder, som var ett av de två officiella och licensierade sällskapen som lärde ut fäktning under Renässansen. Deras symbol var just en grip, eftersom örnens skarpa blick & klor samt dess smidighet, kombinerat med lejonets mod och styrka var egenskaper man ville lyfta fram hos sina fäktare.
Författaren till den första svenska manualen i fäktkonst, Kung Karl XIs och Kung Karl XIIs fäktmästare Diederich von Porath, hade också en grip med svärd på sin vapensköld.
Ringen är en kopia på en antik ring som möjligen har ägts av just en fäktmästare eller fäktare i gillet och vi har låtit en smyckessmed tillverka den enbart för oss. Den finns att köpa på beställning till mycket bra pris, i silver, brons eller mässing.